Menu Sluiten

Voorzitters DAIMH en WAIMH-Vlaanderen breken lans voor zorg aan jonge kind

In de lente-editie van Vakblad VROEG staat een tweegesprek met DAIMH-voorzitter Prof dr. Hedwig van Bakel en haar collega dr. Binu Singh van de WAIMH-Vlaanderen. “Wat ons bindt, is stem geven aan wat jonge kinderen nodig hebben. En wat niet!”

Beide beroepsverenigingen zetten zich in voor het vergroten van de professionele kwaliteit van de zorg aan zwangeren en de allerjongensten. “Het bewaken van de kwaliteit van de professionals die met heel jonge kinderen werken staat voorop, samen met het bevorderen van het onderlinge contact”, vertelt Hedwig. “Het is namelijk van belang dat professionals zeker weten dat de kinderen en de gezinnen geholpen worden op basis van wat we weten uit onderzoek. Daarbij denken we heel erg vanuit de relatie, dus observeren en op je handen zitten, in plaats van direct met oplossingen te komen.”

Binu onderschrijft haar woorden. “Wat wij aanvullend beogen, is sensibilisering van niet alleen de professionals, maar ook de samenleving over het belang van de zorg voor de allerjongsten. Ten aanzien van het onderlinge contact hebben we in Vlaanderen nadrukkelijk oog voor het verbinden van de hulpverleners in de nulde, eerste, tweede en derde lijn. Het is van belang dat ze elkaar ontmoeten en inspireren.”

Om die kruisbestuiving zichtbaar te maken, facilliteert Waimh-Vlaanderen een overlegplatform tussen coördinerende IMH-hulpverleners over verschillende regio’s heen. “We willen een sociale kaart maken met alle hulpverleners die met IMH bezig zijn en organiseren we regelmatig studiedagen. Als beroepsvereniging geven we vanuit deze insteek een stem aan wat het jonge kind nodig heeft.”

Download pdf volledige VROEG-interview met Hedwig en Binu >>