Studieavond Stress en Zwangerschap

Studieavond Stress en Zwangerschap

In samenwerking met de werkgroep Het Jonge Kind van het NIP organiseert de DAIMH een studieavond over stress en zwangerschap.

De ontwikkeling van het individu in de periode voor en enige tijd na de geboorte legt een belangrijke basis voor later gedrag en gezondheid. 25% van de zwangere vrouwen ondervindt (te) veel stress tijdens de zwangerschap.
Maartje Zijlmans vertelt over haar onderzoek bij de Radboud Universiteit. Zij onderzocht de effecten van stress tijdens de zwangerschap op de gezondheid en het gedrag van jonge kinderen.
Wat kun je doen om de stress te verminderen bij kind en ouders? Daarover vertelt GZ-psycholoog Gerinda van Haaften. In haar praktijk Beter Starten biedt zij psychologische hulp aan toekomstige of jonge ouders met sombere gevoelens, onzekerheid of angsten. Wanneer (toekomstig) ouderschap gepaard gaat met deze gevoelens kan dit de band met het jonge kind in de weg staan. Zij vertelt over de combinatiebehandeling van EMDR bij de ouder en VIB met het kind om de band met het jonge kind te versterken. “

Achtergrond info over de sprekers:

  • Maartje Zijlmans is Post doc onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bestuurslid Babywerk en oprichter van Baby Proof, waar ze voorlichting geven aan aanstaande ouders over belangrijke veranderingen rond het ouderschap.
  • Gerinda van Haaften is GZ-psycholoog in een de praktijk Beter Starten waar ze in samenwerking met BIG-geregistreerde psychologen psychologische hulp bieden aan toekomstige of jonge ouders met sombere gevoelens, onzekerheid of angsten.

Globaal programma:
18.45 inloop
19.15 start eerste lezing (Maartje Zijlmans)
20.15 pauze
20.30 start tweede lezing (Gerinda van Haaften)
21.30 afronding: borrel

Kosten:
NIP lid 25 euro
DAIMH lid 30 euro
NVO lid 35 euro
Geen lid 50 euro
Student 10 euro

Locatie: Utrecht

Accreditatie: wordt aangevraagd bij Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, Verpleegkundig Specialisten Register, Kinder -en Jeugdpsycholoog NIP/NVO Orthopedagoog-Generalist (inclusief het SKJ uiteraard), de DAIMH en Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)

Opgeven kan door hier te klikken