Menu Sluiten

Leidraad voor aanstaande ouders met autisme

Aanstaande ouders met een autismespectrumstoornis hebben behoefte aan meer informatie rond ouderschap, bleek uit een peiling in 2016. Daarom is onlangs een leidraad gepubliceerd voor deze ouders en andere betrokkenen.

Uit een peiling (PAS, 2016) onder ouders die zelf autisme hebben en hun hulpverleners, kwam naar voren dat er behoefte is aan meer informatie rondom het thema (aanstaand) ouderschap. Dit heeft geresulteerd in de leidraad ‘Aanstaand ouderschap en autisme’. Doel hiervan is de ondersteuning aan aanstaande ouders met een autismespectrumstoornis en betrokkenen te verbeteren.

De leidraad dient als onderwerpenlijst voor gesprekken over een kinderwens, ter voorbereiding op zwangerschap, bevalling en de eerste tijd met een baby.

Ouders met autisme hielpen mee met de ontwikkeling, net als de werkgroep ‘moederschap en autisme’ van Female Autism Network of the Netherlands (FANN). Hopelijk kunnen de aanstaand ouders zich met behulp van deze leidraad beter voorbereiden en kan ook de ondersteuning aan hen worden verbeterd.

De leidraad is via de FANN website kosteloos te downloaden:
Leidraad aanstaand ouderschap en autisme >

Er is ook een ’Geboortekaart’ gemaakt. Deze kan bijvoorbeeld worden ophangen op plekken waar mensen met autisme, ggz hulpverleners, coaches, verloskundigen, gynaecologen of kraamverzorgenden komen:
Hoera, de leidraad is ‘geboren’! >>