Menu Sluiten

Goede omgangsregeling ligt voor baby’s anders dan voor peuters en kleuters

Een echtscheiding kan van grote invloed zijn op de ontwikkeling van het jonge kind.  Maar wat is de beste omgangsregeling? Deze vraag dient anders te worden beantwoord voor baby, kinderen tot vijf jaar en basisschoolleerlingen.

Dat maakten Louis Tavecchio, em. hoogleraar Pedagogiek UvA, en Geert Jan Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek UvA, op heldere wijze duidelijk tijdens het Congres Waarheidsvinding in het Erasmuspaviljoen Rotterdam eind 2017.

Baby’s
Baby’s (van 0 tot 2 jaar) moeten vooral de kans krijgen om zich te hechten. Langdurig weg zijn bij de inwonende ouder (meestal moeder) is niet aan te raden. Enkele keren per week een paar uur naar uitwonende ouder is beter. Als verstandhouding tussen exen het toelaat, kan vader bij de baby zijn in huis van de moeder. Overnachten op een andere plaats zonder moeder is niet altijd aan te bevelen.

Peuters en kleuters
Peuters en kleuters (van 2 tot 5 jaar) exploreren hun (kleine) wereld. Ten minste wekelijks contact met uitwonende ouder en duidelijke afspraken zijn aan te bevelen. Adviseer bij slaapproblemen aan ouders het overnachten bij de uitwonende ouder liever nog even uit te stellen.

Basisschoolleerlingen
Basisschoolleerlingen (5-12 jaar) hebben vooral behoefte aan duidelijkheid en structuur (…). Contact met de uitwonende ouder kan ook tussendoor via e-mail en telefoon. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Aanbevelingen:
– Onderzoek naar overnachten bij de vader thuis ondersteunt de conclusie dat kinderen jonger dan 4 jaar ’s nachts beter bij beide ouders kunnen overnachten dan iedere nacht bij één ouder in hetzelfde huis.
– De fysieke ruimte waarin de vader-kind interacties plaatsvinden is niet alleen van invloed op het karakter en het type interacties maar ook op de identiteit van de vader als ouder (in plaats van als een soort (veredelde) oppas).
– Als het kind bij vader blijft slapen krijgt hij veel meer gelegenheid een band met het kind te ontwikkelen (en in stand te houden), zoals het betrokken zijn bij ‘gaan slapen/in bed leggen’ rituelen, samen eten, voorlezen en het kind troosten als het ’s nachts wakker wordt.
– Ouderschapsplan dat ouder-kind contact beperkt tot bijv. 8 dagen per maand met (soms) meer dan een week ertussen vormt een belasting voor (de kwaliteit van) de ouder-kind band. Dit soort regelingen ondermijnen de basis van de relatie

Presentatie
Een samenvatting van de presentatie van Louis Tavecchio en Geert Jan Stams onder de titel “Waarheidsvinding in de Jeugdbescherming door de bril van de pedagoog; Jeugdbescherming gebaseerd op empirische evidentie” tijdens het Congres Waarheidsvinding in het Erasmuspaviljoen Rotterdam op 10 November 2017 kunt u terug vinden op de website van het vaderkenniscentrum, klik hier.