Menu Sluiten

Studieavond ‘Uit balans: psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie’

De geboorte van een kindje is meestal een blijde gebeurtenis. Maar zo’n 10 tot 20 procent van de vrouwen krijgt tijdens of na de zwangerschap een angststoornis en/of depressie en 0,1 procent een psychose. Het percentage mannen dat kampt met depressieve gevoelens na de geboorte van hun kind varieert van 5 tot 10 procent. Deze psychische klachten kunnen de kwaliteit van de ouder-kindinteractie negatief beïnvloeden. Vooral de sensitiviteit van ouders voor de signalen en behoeften van het kind staat onder druk. Tijdens deze studieavond gaan we in op de laatste wetenschappelijke en klinische inzichten op dit gebied.

Sprekers

Esther van Efferen-Wiersma is Orthopedagoog-Generalist en werkt in het Infant Mental Health-team en de combi-poli van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast is zij betrokken bij Connect2Grow, een leer- en verbeterproject waarbij zorgverleners samenwerken met ouders in de gemeente Rotterdam. Zij brengen samen in kaart wat nodig is bij gezinnen in complexe kwetsbare omstandigheden om een gezonde relatie met hun (ongeboren) baby op te bouwen.

Merith Cohen de Lara is GZ-psycholoog en eigenaar van Psyche en Zwangerschap B.V. Psyche en Zwangerschap is een verwijs- en kenniscentrum naar en voor GZ-psychologen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van zwangere, pas bevallen vrouwen (en hun partner) en vrouwen (mannen en stellen) die in een fertiliteitstraject zitten met lichte tot matige psychiatrische stoornissen. Daarnaast geeft zij trainingen aan GZ-psychologen, verloskundigen en huisartsen. Ook is zij bestuurslid van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap en Mind2Care.


Tijd 

19.00 – 21.30 uur

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor Kinder- en Jeugdpsychologen NIP, Orthopedagoog Generalist NVO.

Kosten 

NIP-leden gratis
NVO/DAIMH leden. € 25,-
SPS-NIP leden. gratis
Niet NIP-leden. € 50,-

Organisatie: sectie Jeugd – HJK

Locatie: Online

Aanmelden
Klik hier om je direct aan te melden