Studieavond: Zindelijkheid, als het niet vanzelf gaat

Studieavond: Zindelijkheid, als het niet vanzelf gaat

Werkgroep Het Jonge Kind van de sectie Jeugd van het NIP organiseert i.s.m. de DAIMH een bijeenkomst over zindelijk worden en allerlei andere factoren die in dat proces meespelen, vooral als dit bij een kind niet vanzelf gaat. De meeste problemen rondom zindelijkheid lossen zich vanzelf op, al dan niet met hulp van familie, vrienden, huisarts, consultatiebureau of tips op internet.

Tijdens deze bijeenkomst zal spreker Debby Mendelsohn dieper ingaan op dit onderwerp en vertelt zij wat je kunt doen om kinderen helpen zindelijk te worden. Bovendien kunnen kinderen dit op veel jongere leeftijd dan nu gebruikelijk is. Debby is psycholoog en geeft door het hele land voorlichting aan ouders en medewerkers in de kinderopvang over zindelijkheid, maar ook consultatiebureaus vragen haar hulp en expertise. Ouders komen naar haar praktijk voor hulp bij het helpen zindelijk worden van hun kinderen. Door de combinatie van haar vaardigheden als psycholoog en kennis van het zindelijkheidsproces helpt zij ouders met succes verder.

Meer informatie over Debby en haar boeken staat op mendot.nl

De tweede spreker is Anka Nieuwhof-Leppink. Zij is opgeleid als kinderverpleegkundige en basispsycholoog, klinische psychologie. Ze heeft zich, als urotherapeut, gespecialiseerd in de behandeling aan kinderen met plas- en blaas en defecatieproblematiek. Ze is eindverantwoordelijke voor de landelijke opleiding Urotherapie en organiseert hier jaarlijks een nationale bijscholingsdag over. Ze maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en heeft meerdere publicaties op haar naam staan. Nationaal en internationaal is Anka een veel gevraagd expert. Tevens is zij bestuurslid van de International Children’s Continence Society (ICCS)

Zij zal o.a. vertellen over een onderzoek waaruit is gebleken dat 6-9% van de kinderen in de basisschool leeftijd overdag nat zijn. Dat is gemiddeld 1-2 kinderen per basisschoolklas. De oorzaak van urineverlies is in alle gevallen, het niet goed functioneren van blaas en/ of urinewegen of sluitmechanisme. Vaak wordt gedacht dat gedragsproblemen de oorzaak zijn van het niet zindelijk worden. Deze opvatting is inmiddels volledig achterhaald. Uiteraard hebben kinderen met gedragsproblemen nog meer moeite om een moeilijke blaas de baas te worden. De blaas of de bekkenbodemspieren zijn vaak de hoofdoorzaak dat kinderen niet in staat zijn droog te worden, overdag maar ook ’s nachts. Hoe herken je deze problematiek en welke behandelmogelijkheden zijn er?

Programma

18.45 – 19.20: inloop met koffie/thee en broodjes
19.30 : start lezing
20.15 : korte pauze
20.30 : start lezing 2e gedeelte
21.15 : afsluiting met vragen vanuit publiek
21.30 : einde

Locatie en kosten

De bijeenkomst vindt plaats in Zalen van Zeven, Boothstraat 7, Utrecht, van 19.00 – 21.30 uur
Kosten:
€ 15,- voor NIP-leden
€ 30,- voor DAIMH leden
€ 15,- voor Starters (lid sectie)
€ 95,- voor geen leden
€ 10,- Studenten (lid SPS)

Tijdens de inloop zijn er broodjes.

Accreditatie

is aangevraagd bij Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG) en Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

Aanmelden

Aanmeldformulier Zindelijkheid bij het jonge kind 10 november 2020