Infant Mental Health netwerk Twente uit de startblokken

Infant Mental Health netwerk Twente uit de startblokken

Er liggen nog vele kansen om meer vanuit het gedachtegoed van Infant Mental Health te werken. IMH Twente wil daarom een groep met IMH-generalisten opleiden en meet-ups organiseren. Plus in elke gemeente een aantal baby – en jonge kind professionals hebben waar ouders op terug kunnen vallen.

De jeugdhulpverlening is sterk aan het veranderen en dat is nodig. Maar door alle bezuinigingen komen professionals te weinig aan vernieuwing toe. Daardoor krijgen ouders en jonge kinderen niet altijd de zorg en aandacht die zij nodig hebben. Het opvoeden van een jong kind blijft daardoor soms onnodig stressvol, met alle gevolgen van dien.

Meerwaarde
Het jonge kind lijkt weliswaar een afgebakend gebied, maar er vallen vele specialistische disciplines onder. Zo is de aanpak van zindelijkheid een andere dan die van slaapproblemen, preverbaal trauma of echtscheiding. Door duidelijkheid te geven wie welk specialisme heeft, moet er een betere match komen tussen vragen van ouders en het team dat deze vraag het beste kan beantwoorden. Daarnaast is een doel van IMH Twente dat er zo vroeg mogelijk gesignaleerd wordt op mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie, en dan bij voorkeur tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat er een betere ketensamenwerking moet komen tussen de geboortezorg en de jeugdhulpverlening.

Participanten
IMH Twente richt zich op professionals die vanuit de visie van Infant Mental Health hun interventies inzetten. Er wordt over grenzen van de verschillende sectoren heen gekeken; geboortezorg, (voorschools) onderwijs, jeugdhulpverlening, jeugdgezondheidszorg, preventie en medisch komt allemaal samen binnen het platform. Dat betekent dat het netwerk een grote groep collega’s aanspreekt; van baby – en kindermasseur, babyconsulent, verloskundigen, jonge kind specialisten in het onderwijs tot aan medisch specialisten, IMH-specialisten, professionals van de gemeentelijke toegang en jeugdbeschermers.

Regionaal vangnet
Als ouders plezier hebben in de opvoeding, is de kans groter dat baby’s en jonge kinderen ontspannen kunnen opgroeien. Wanneer dit om welke reden dan ook anders verloopt, is het belangrijk dat ouders een vangnet in de regio voelen. Er zou daarbij veel meer oog moeten zijn voor de psychologie van het (jonge) ouderschap, de regulatie van ouder en kind en wat de invloed hiervan is op de hulpvragen die zich aandienen. Kijk je sec naar het gedrag van het kind dat zich aandient of kijk je ook naar het ontstaan ervan en naar de ouder-kind relatie?

Doe mee!
Binnen de jeugdhulpverlening liggen nog vele kansen om meer vanuit het gedachtegoed van Infant Mental Health te werken. Niet alleen om problemen bij jonge kinderen te voorkomen, maar ook om de ernst ervan te beperken. IMH Twente, hét inspiratieplatform om tot vernieuwing en verbinding te komen, roept professionals op om zich aan te sluiten. De professionals die zich hiervoor aanmelden, komen overzichtelijk op een regionale kaart op de website te staan. Sponsoren die deze ontwikkeling ondersteunen zijn daarbij zeer welkom.

Dat het initiatief goed ontvangen wordt, blijkt uit de vele aanmeldingen voor de kick-off op 5 maart. Meer dan 70 professionals zijn aanwezig, waarvan de eerste organisaties zich opgeven als lid en een actieve bijdrage willen leveren om IMH Twente tot een succes te maken.

Voor meer informatie of aanmelding, ga naar de website van IMH Twente >
https://imhtwente.nl/